Šišky – hriešne a sladké, ale aj voňavé a chutné
Fašiangy sú sviatočným obdobím roka, ktoré predchádza obdobiu pôstu. Možno práve preto sa cez fašiangy zvyknú pripravovať všelijaké, nie práve najzdravšie, zato sýte dobroty. U nás sú najznámejšie a najtradičnejšie šišky. Hoci šišky počas roka bežne nevyrábam ani nejedávam, cez fašiangy si ich doprajem. A vy?
Fašiangy sa slávia oddávna. Na kráľovských dvoroch sa počas nich konali hostiny, v mestách tancovačky a na dedinách zabíjačky. Obdobie fašiangov trvá od 6.1., teda začínajú sviatkom Zjavenia Pána, ľudovo nazývaným Traja králi. Fašiangové obdobie plesov, karnevalov a radosti každý rok vrcholí v utorok pred Popolcovou stredou. V tento deň sa zvykli konať maškarné sprievody. ktorej dátum sa určuje podľa Veľkej Noci, ktorá je pohyblivým sviatkom. Preto aj fašiangy nie sú každý rok rovnako dlhé. Tohtoročné fašiangy sa už pomaly blížia ku koncu. Možno ples či karneval ste tento rok nestihli, avšak šišky ešte vyrobiť určite stíhate.
Najlepšie šišky… plnené džemom, nutellou, s ovocnou penou či len pocukrované?
Receptov na šišky existuje mnoho. Hoci najčastejšie sa plnia džemom, či moderne nugátom, tradičné šišky sa jedávali len pocukrované, prípadne neskôr sa zdobili ovocnou penou. Šišky sa však nelíšia len v náplniach, ale aj v surovinách použitých do cesta. Hoci základ receptu je väčšinou rovnaký, odlišnosti závisia od regiónu aj od toho, ako štedro mohla gazdiná použiť surovín do cesta.
Dnes nájdete nielen mnoho tradičných receptov na šišky z kysnutého cesta, ale aj recept na šišky bez kysnutia, z kvásku, či šišky bez mlieka alebo dokonca bez vajec. Fit recepty na šišky ich zase odporúčajú piecť v rúre a nie smažiť v oleji. Aj na tom niečo je, ale chuť už to nie je tá tradičná chuť šišiek. Ale ak radi experimentujete, aj pri tejto tradičnej špecialite viete vyskúšať rôzne modernejšie obmeny.
A ktoré sú najlepšie šišky? Pre každého asi trochu iné, ale jeden dobrý recept vám ponúknem.
Recept na šišky – najlepšie šišky, aké poznám
Suroviny
500 g hladkej múky
200-250 ml mlieka (prípadne rastlinného)
1 lyžička kryštálového cukru
30 g droždia
50 g masla
30 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
4 žĺtky
1 lyžica citrónovej šťavy
3 lyžice rumu
pol lyžičky soli
hustý džem
+ olej na smaženie, múka na podsypanie, práškový a vanilkový cukor na posypanie
Postup
Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu.
Najskôr si pripravíme kvások – do 100 ml vlažného mlieka pridáme 1 lyžičku cukru, 1 lyžicu múky, rozdrobíme droždie a zľahka zamiešame. Kvások prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 10 min.
Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny, postupne do nej pridáme žĺtky, vanilkový cukor, rum a citrónovú šťavu. Do tejto vymiešanej zmesi vlejeme kvások, pridáme zvyšok mlieka a múky so soľou. Vymiesime hladké cesto, ktoré bude mierne lepivé, poprášime ho múkou, aby zvrchu neobschlo, prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na výšku 1 cm. Pomúčeným pohárom alebo kovovým vykrajujeme z cesta rovnaké kolieska, na každé koliesko cesta dáme lyžičku hustého džemu a položíme druhé vykrojené koliesko. Okraje prstami pritlačíme a o trochu menším pohárom (pohár je lepší než formička, pretože ostré hrany môžu spôsobiť, že sa cesto poriadne nezlepí a džem bude vytekať) znovu vykrojíme koliesko, čím šišku zlepíme. Hotové šišky necháme ešte prikryté utierkou 20 min. podkysnúť, v polovici kysnutia otočíme šišky dole hlavou, aby podkysli rovnomerne.
Tip – Cesto, ktoré nám ostalo po krajoch môžeme buď spracovať a nechať podkysnúť na ďalšie spracovanie, už však nebudú také krehké. Vysmažte ich v týchto netypických tvaroch a možno potešíte deti, keď v nich budú hľadať rôzne zvieratká.
Najlepšie je, ak šišky smažíme v nízkom širokom hrnci alebo hlbokej panvici. Oleja má byť toľko, aby vložené šišky mohli plávať. Šišky kladieme do oleja vrchnou stranou a vysmažíme z oboch strán. Po vybratí dierovanou naberačkou ich odložíme na papierové utierky, aby odkvapkali od prebytočného tuku.
Ako vyrobiť najlepšie šišky? Tipy a triky.
Ak sa však chystáte vyrábať šišky a chcete, aby sa vám podarili naozaj výborné, nestačí mať len presný recept, ale treba poznať aj rady, tipy a triky, ktoré sú overené skúsenejšími.
Na nadýchané a mäkké šišky je najdôležitejšie, aby boli suroviny izbovej teploty. Je preto potrebné si ich vybrať vopred na kuchynskú linku. Toto pravidlo sa oplatí dodržiavať aj pri bežnom pečení.
Čo má na dokonalosť šišiek tiež vplyv je počet použitých vaječných žĺtkov do cesta. Čím viac žĺtkov cesto obsahuje na pomer múky, tým bude kysnuté cesto jemnejšie a mäkšie.
Cesto na šišky treba dobre premiesiť. Cesto má byť mierne lepivé, snažíme sa ho v závere pred rozvaľkaním len zľahka premiesiť na pomúčenej doske, pretože pridaním väčšieho množstva múky by ostalo pevné a ťažké.
Šišky musia byť pred smažením naozaj dobre vykysnuté, v takom prípade nenasávajú veľa oleja.
No a na záver je dôležitá teplota oleja pri smažení. Ak by bol olej príliš horúci, šišky by sa na povrchu rýchlo upiekli, boli by tmavé a vo vnútri by mohli ostať surové. Aby sme ich mali pekné zlatohnedé, olej rozohreje, a potom stíšime a smažíme pri miernejšej teplote, ideálne na 160-170 stupňov. Po poukladaní šišiek do rozpáleného oleja, stíšime ohrev na minimum a opekáme ich z oboch strán.
Skúsené gazdinky vravia, že najlepšie šišky sú vtedy, ak sa smažia z jednej strany prikryté pokrievkou (cca 2 min.) a po otočení dopekajú bez prikrytia, už trošku kratšie (cca 1-2 min.).
Šišky vo svete
Šišky poznajú a vyrábajú v rôznych krajinách, avšak majú svoje odlišnosti. Jedno majú spoločné, smažia sa v masti či oleji.
Češi majú koblihy, ktoré sú vlastne rovnaké ako naše šišky. Vzhľadom aj náplňou sú veľmi podobné našim šiškám aj Berliners v Nemecku, Faschingskrapfen v Rakúsku alebo bomboloni v Taliansku. V súčasnosti patria azda medzi najpopulárnejšie americké donuts, ktoré sa vačšinou vyrábajú s otvorom v strede a podávajú sa s polevami a plnkami od výmyslu sveta. Veľmi známe sú aj churros, ktoré tradične pochádzajú zo Španielska, no dnes sú dostupné v rôznych častiach sveta. Vyrábajú sa v tvare paličiek posypané škoricou a cukrom, niekedy sa pri jedení namáčajú do horúcej čokolády. Vo Francúzsku poznajú šišky pod názvom beignets, ktoré vyzerajú ako nafúknuté štvorčeky posypané cukrom. V arabských krajinách na severe Afriky alebo na Blízkom východe volajú šišky Sfenj. Neplnia ich lekvárom, ale po vysmažení sa najčastejšie zvynú namáčať v cukrovo-medovom sirupe a posypať orieškami. V Škandinávii ich dokonca plnia aj mäsovou zmesou a v Japonsku aj plnkou z červenej fazule.
Ak som vám na šišky urobila chuť, nebojte sa ich vyskúšať. A ak preferujete síce nie tradičný, ale zdravý dezert, inšpirujte sa tipmi na koláče bez cukru.