Vianočné medovníky
Medovníky, ktoré voňajú medom a perníkovým korením. Tieto mäkké voňavé medovníky dotvárajú domácu atmosféru Vianoc a určite u vás doma nemôžu chýbať – vyskúšajte!
Z balenia zmesi na pečenie Vianočné medovníky upečiete 2 plechy bezlepkových medovníkov.
Čo sú KEJK zmesi na pečenie?
KEJK zmes na pečenie – zmes, s ktorou si pripraví chutný koláč za 5 minút naozaj každý – veľmi rýchlo a extrémne jednoducho. Potrebujete pridať len 3 tekuté ingrediencie. KEJK zmes na pečenie je navyše bez lepku a bez mlieka.
Máte radi vôňu čerstvo upečených vianočných medovníkov a neradi trávite veľa času v kuchyni? Chcete si s deťmi dopriať príjemne strávený spoločný čas vo voňavej vianočnej atmosfére? Potom je KEJK zmes na pečenie práve pre vás…
S KEJKom je pečenie chutné, rýchle a jednoduché – vyskúšajte a posúďte sami!
Medovníky za 5 minút… pridaj 3 ingrediencie a upeč
Čo potrebujem?
Ku zakúpenej KEJK zmesi na pečenie – vianočné medovníky pridajte:
- 1 vajce
- 75 g masla (môže byť aj rastlinné)
- 120 g medu – cca 5 lyžíc
Ďalej potrebujete už len misku na zmiešanie, valček a vykrajovačky na vykrojenie medovníkov.
Postup
- Najskôr zmiešajte 1 vajce a 75 g rozpusteného, ale vychladnutého masla. K tomu pridajte 120 g medu a premiešajte.
- Ku zmiešaným tekutým surovinám prisypte celý obsah sáčku KEJK zmes na pečenie a vypracujte kompaktné cesto. Cesto uložte do chladu na niekoľko hodín, kľudne aj do ďalšieho dňa.
- Vychladnuté cesto rozvaľkajte nie veľmi na tenko – hrúbka cca 4 mm a vykrajujte tvary medovníkov a ukladajte na plech. Na medovníky môžete ešte pred pečením vtlačiť orech, hrozienka alebo hrudku lekváru s orieškom. Rovnako sú chutné aj hladké, prípadne po pečení dozdobené polevou.
- Vložte do vyhriatej rúry a pečte pri teplote 170°C cca 8 minút. Ak preferujete nie mäkké, ale chrumkavejšie medovníky, nechajte ich v rúre o minútku dlhšie.
- Medovníky odporúčam hneď po vybratí z rúry potrieť rozšľahaným vajíčkom, nadobudnú tak pekný lesklý povrch.
- Medovníky môžete vychutnávať hneď alebo ich nechať stáť niekoľko dní, odležaním budú skôr mäkknúť než tvrdnúť🙂
Zdravé pečenie a vedeli ste, že…?
Perníkové korenie
Perníkové korenie je zmes veľmi výrazných druhov korenia a vďaka tomu má svoju nezameniteľnú arómu. Jeho základ tvorí škorica cassia, pričom v ňom nájdete aj aníz, klinček, koriander a kardamóm. Perníkové korenie je vhodné nielen na ochutenie koláčov, ale koreniny v ňom sú plné cenných zložiek, ktoré pomáhajú predchádzať rôznym chorobám, či bojovať proti zápalom a vírusom. V našej zmesi používame perníkové korenie v bio kvalite od značky Sonnentor.