Maková bábovka so sušenými višňami
Maková bábovka so sušenými višňami – to je overená kombinácia extrémne výživného maku so šťavnatými višňami. Výskúšajte toto lahodné a zdravé mlsanie!
Čo sú KEJK zmesi na pečenie?
KEJK zmes na pečenie – zmes, s ktorou si pripraví chutný koláč za 5 minút naozaj každý – veľmi rýchlo a extrémne jednoducho. Potrebujete len misku, metličku, 3 tekuté ingrediencie a KEJK zmes na pečenie, ktorá je navyše bez lepku a bez mlieka.
Máte radi vôňu čerstvo upečeného koláča, ale neradi trávite veľa času v kuchyni? Chcete prekvapiť svojho partnera alebo príde nečakaná návšteva? Dáte si radi sladké raňajky, koláč ku káve alebo chystáte deťom desiatu do školy? Potom je KEJK zmes na pečenie práve pre vás…
S KEJKom je pečenie chutné, zdravšie, rýchle a jednoduché – posúďte sami!
Maková bábovka za 5 minút… pridaj 3 ingrediencie a upeč
Čo potrebujem?
Ku zakúpenej KEJK zmesi na pečenie – maková bábovka so sušenými višňami je potrebné pridať:
- 2 vajcia
- 100 g masla (môže byť aj rastlinné)
- 250 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
Ďalej potrebujete už len misku, metličku a formu na pečenie.
Postup
- Najskôr v mise ručne metličkou zmiešajte 2 celé vajcia a 100 g rozpusteného, ale vychladnutého masla. K tomu pridajte 250 ml mlieka a premiešajte, aby sa tekuté ingrediencie spojili.
- Ku zmiešaným tekutým surovinám prisypte celý obsah sáčku KEJK zmes na pečenie a všetko dôkladne premiešajte, aby vznikla kompaktná hmota bez hrudiek.
- Výslednú hmotu vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku. V prípade pečenia v silikónovej forme stačí zmes vyliať priamo do formy.
- Vložte do zohriatej rúry a pečte pri teplote 170°C cca 40 minút. Či je maková bábovka upečená zistíte, keď pichnete špajdľu do stredu koláča – pri dobre upečenom koláči by špajdľa po vytiahnutí mala ostať čistá, a nie zalepená od cesta.
- Počkajte, kým mierne vychladne a vychutnávajte 🙂 Makovú bábovku podávajte posypanú práškovým cukrom, prípadne pre slávnostnejšiu verziu poliatu napríklad čokoládou alebo punčovou či citrónovou polevou.
Zloženie
maková múka, mak modrý, trstinový cukor, sušené višne (višne, cukor, fruktózovo-glukózový sirup, citrónový koncentrát, slnečnicový olej), sóda bikarbóna, bezgluténová zmes (kukuričný škrob, ryžová múka, kukuričná múka, kypriace látky: hydrogénuhličitan sodný a difosforečnan disodný, stabilizátor: karboxymetyl celulóza)
Zdravé pečenie a vedeli ste, že…?
Mak
Mak má jedinečne vysokú nutričnú hodnotu. Je predovšetkým skvelým zdrojom vápnika, ktorý je dôležitý najmä pre kosti a zuby, a v boji proti osteoporóze – rednutiu kostí. Mak je tiež bohatým zdrojom železa, v jeho množstve zastáva taktiež popredné miesto medzi potravinami. Železo je zase dôležité pre krv (hemoglobín) a svaly, ale aj niektoré enzýmy.
Vedeli ste, že mak obsahuje najviac vápnika zo všetkých potravín? V obsahu tejto minerálnej látky násobne porazí napríklad aj sezamové a chia semienka, syr alebo orechy. V porovnaní s kravským mliekom obsahuje vápnika až 12-krát viac.
Maková múka
Maková múka použitá aj v KEJK zmesi na pečenie vzniká pomletím sušiny semienok maku, z ktorých bol lisovaním za studena odstránený makový olej. Preto je od mletého maku ešte výživnejšia a obsahuje minimálne množstvo tuku a omega-6 mastných kyselín. Na druhej strane obsah vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálov je v nej oproti maku násobne vyšší.
Vedeli ste, že maková múka obsahuje v porovnaní s klasickými múkami výrazne viac prospešnej vlákniny a bielkovín, a takmer žiadne tuky a sacharidy?